Lars og Benny giver rent vand til befolkningen i Sierra Leone
To medarbejdere fra Greve Vandværk har været på mission i Sierra Leone. De er nemlig begge frivillige projektledere i Ingeniører Uden Grænser og er med til at sikre rent vand til lokalbefolkningen i det vestafrikanske land Sierra Leone.
Til daglig er Benny Nybroe vandværkschef på Greve Vandværk, som leverer rent vand til 18.000 husstande i Greve-området. Men en uge i september skiftede han og kollegaen, Lars Isager, Greve ud med varmen i Sierra Leone.
Det har været en rigtig god tur, hvor jeg fik afklaret en del ting, og vi nåede det, vi skulle. Vi fik lagt planer for det næste år med målfaktorer og succeskriterier, siger Benny Nybroe.
Han har ansvaret for et projekt, som indebærer, at 26 landsbyer, der gennem årene har fået installeret en vandforsyning, selv skal kunne vedligeholde systemet om 2,5 år. Det er dermed den bløde, ikke-ingeniør- mæssige del af vandprojektet. Han har kun været med i Ingeniører Uden Grænser (IUG) et halvt år, men med en baggrund som marineingeniør var det et oplagt valg.
Danskerne tager vand for givet
Jeg har gået og tænkt over, hvad jeg vil med det, jeg laver. Jeg er lidt ked af, at man tager vand for givet herhjemme. Derfor kunne jeg godt tænke mig at lave vand til nogle, der virkelig sætter pris på det, fortæller han.
Med i flyet til Sierra Leone var også Bennys kollega Lars Isager, som også for nylig er blevet frivillig i den huma- nitære organisation. Det er dog ikke en beslutning, de har taget sammen.
Benny og jeg har arbejdet sammen siden 2009 på Hvidovre Forsyning, siden i HOFOR og nu i Greve. Vi meldte os ind i IUG uafhængigt af hinanden, men fandt ud af det, da vi snakkede sammen om det, fortæller Lars Isager.
Vil give erfaring videre
Lars er uddannet almen civilingeniør og har arbejdet med vand hele sit arbejdsliv – heriblandt også i Liberia, der grænser op til Sierra Leone. Han var derfor forberedt på det, der ventede.
Sierra Leone har været ude for mange prøvelser – både borgerkrig, finanskrise og Ebola. Det er især kvinderne i landet, der udviser initiativ, siger han.
Lars’ projekt foregår i hovedstaden Freetown, hvor IUG etablerer vandsystemer efter et kraftigt mudderskred sidste år.
Jeg havde møde med Freetowns borgmester, Yvonne – der er fremdrift i hende. Hun har klare visioner for byen, men efterlyser flere kompetencer. Hun har f.eks. kun én ingeniør ansat, som har ansvar for rigtig meget, siger Lars Isager.
Til daglig arbejder han med sektionering af lednings- nettet, så man lettere kan måle eventuelle lækager.
Jeg synes, jeg har noget erfaring, jeg gerne vil give videre. Det ligger til mig – jeg er f.eks. også spejderleder. Jeg bruger mig selv på den måde og får glade mennesker og venskaber tilbage, siger Lars Isager.
Artiklen er bragt i Vandposten, november 2018