Gå til indhold

TV2-dokumentar: ”Det er meget farlig jord. Hvis du tændte en lighter, så ville det eksplodere”

Ny dokumentar løfter sløret for, at manipulation med jordprøver og dumping af forurenet byggejord på landbrugsarealer er en del af den organiserede kriminalitet. Hvorfor? Fordi der er store penge i jord. Det understreger samtidig det generelle behov for, at jorden kontrolleres tidssvarende, så den ikke udgør en trussel for hverken natur eller drikkevand.

TV2’s nye dokumentar Den sorte svane beskriver et vidtforgrenet og kriminelt miljø. En af de konkrete sager peger på, hvordan også miljø og grundvand kan blive offer for kriminelle handlinger: En forretningsmodel hentet fra den napolitanske mafia, som er berygtet for at skaffe giftigt affald af vejen på ulovlig vis.

Her fortæller en ejendomsudvikler og partner i et ejendomsudviklingsselskab på skjulte optagelser, at – selv om det kræver lidt betaling under bordet – er der penge at spare, når man bortskaffer jord uden om de officielle kanaler.

Det drejer sig her om jord fra en grund i Vallensbæk, der tidligere husede en benzintank, og som var stærkt forurenet. Alligevel endte 10.000 ton af den efter hans eget udsagn på et landbrugsareal, hvor landmanden angiveligt fik betaling under bordet.

Som en af de medvirkende i dokumentaren selv sætter ord på det: ”Det er meget farlig jord. Hvis du tænder en lighter, så eksploderer den.” Som han også siger: ”Der er jo ikke nogen, der ved: Har bygherren nu snydt, og så kørt det væk som ren jord?”

Decideret kriminalitet og overlagt svindel med forurenet jord er selvfølgelig helt uacceptabelt. Men rammerne for jordudlæg trænger generelt til at blive set efter i sømmene. 

Som Danske Vandværker længe har peget på, er der generelt risiko for, at grundvandet tages som pant, når kontrollen med jordudlæg ikke er tidssvarende, og hvis tilsynspligten ikke er tilstrækkelig eller løftes i tilstrækkelig grad.

Allerede tilbage i december sidste år sendte Danske Vandværker på baggrund af konkrete sager blandt foreningens medlemmer et brev til miljøministeren, hvor vi efterlyste, at reglerne for jordudlæg bliver strammet op.

”Det skriger til himlen, at man kan tillade udlæg af jord med eksempelvis PFAS-stoffer i indvindingsområder, fordi reglerne ikke er tidssvarende. Det gode drikkevand er afhængigt af, at reglerne opdateres, og at myndighederne tager deres tilsynspligt alvorligt, når der er mistanke om, at jorden ikke er så ren, som den burde være – også inden for de gældende regler”, siger Susan Münster, direktør i Danske Vandværker og fortsætter:

”Vi kan ikke læne os tilbage og tro, at al dårligdom stammer fra fortidens synder. De fejl og forsømmelser, der sker nu, sender regningen til de kommende generationer. Der er for alvor grund til at råbe vagt i gevær, når vi som nu ser eksempler på, at jordudlæg også bruges som del i en kriminel løbebane på grund af mulighed for økonomisk gevinst og kontrolinstanser, som kan omgås. Helt generelt er der behov for, at myndighedernes tilsyn bliver sat under lup, lige som reglerne for jorden skal være tidssvarende. Ellers løfter vi som samfund ikke vores ansvar for at beskytte grundvandet og sikre drikkevandet fremover”. 

Dokumentaren Den sorte svane kan nu ses på TV2.
Læs mere på TV2, blandt andet her:

Her er hele persongalleriet i ‘Den sorte svane’ – TV 2

Navngivne advokater, erhvervsfolk og rockere afsløret i TV 2-dokumentar – eksperter er rystede – TV 2

Udgivet 28. maj. 2024