Gå til indhold

Det skriver pressen

Følg med i, hvad medierne skriver om vandbranchen og Danske Vandværker

Miljøforkæmper med opråd: Hvis vi fortsætter, som vi plejer, har vi ikke nok rent drikkevand, så kom ind i kampen nu
I over hundrede år har vi kunnet åbne vandhanen og været sikre på, at der kom rent og rigeligt drikkevand ud af hanen. Sådan er det ikke mere, hvis vi bare fortsætter, som vi plejer.
Sjællandske Nyheder, 09.07.25

Sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer bliver forbudt
Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer. Afgørelsen træffes på baggrund af en grundig vurdering af ny viden fra GEUS, der har belyst, at sprøjtemidlerne nedbrydes til det skadelige stof trifluor-eddikesyre (TFA), som ender i grundvandet. Miljøstyrelsen er derudover i gang med at vurdere yderligere 10 sprøjtemidler, der også har vist udvaskning af TFA.
min.dk, 07.07.2025

Dansk vandforsyning skaber opmærksomhed omkring moderne datadrevet drift med BactiQuant teknologi
Efter årtier med manuelle vandprøver har Verdo Vand nu implementeret BactiQuants sensorteknologi
via.ritzau.dk, 07.07.25

Nødgeneratorer og vand til sygehuset: Herning Vand er klar, hvis strømmen går
Direktør og afdelingschef forklarer, at der er beredskaber på alle fronter for drikkevand, spildevand, strømnedbrud, vandforurening og it/hacking – skulle sidstnævnte ramme, er der eksempelvis mulighed for at skille it-delen ud og simpelthen manuelt dreje på knapperne.
herningvand.dk, 07.07.25

Sprøjteforbuds-flop i sårbare drikkevandsområder fortsætter: “En utrolig ærgerlig situation”
Selv om fristen var for tre måneder siden, er størstedelen af kommunerne fortsat ikke i mål med at beskytte drikkevandsområder mod pesticider. KL skyder del af ansvaret over på vandværkerne og kalder lovpligtig frist for ”urealistisk”.
CleanTechWatch, 07.07.25

Løjt-Kirkeby: Mødested på vej til landsbyfællesskab
Et stykke natur i Løjt Kirkeby får snart nyt liv som samlingspunkt for hele byen. Bag initiativet står fællesskabet “Vandværkets Naturgrund’s venner”, der netop har fået bevilget et fysisk mødested gennem Realdanias landsdækkende jubilæumsprojekt Vores Sted. Blandt 578 ansøgere er
Vandværkets naturgrund valgt, og bliver omdrejningspunkt for nye aktiviteter og møder mellem generationer.
jv.dk, 03.07.25

Unge på landet arbejder oftere frivilligt
52 % af unge mellem 15 og 25 år på landet arbejder frivilligt, viser LU’s nye medlemsundersøgelse. Til sammenligning er det ifølge VIVE’s frivillighedsundersøgelse fra 2024 kun er 36 % af de unge på landsplan.
landboungdom.dk, 03.07.25

Vejledning om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg
Vejledningen indeholder en beskrivelse af drikkevand, og hvornår man skal anvende drikkevand. Vejledningen beskriver, hvilke krav der stilles til drikkevandets kvalitet, og hvordan der skal føres kontrol med vandkvaliteten.
mst.dk, 03.07.25

Vandet i Floes må igen drikkes efter uranfund
Randers Kommune har ophævet det påbud, der blev indført i marts 2025, da analyser viste et uranindhold over den tilladte grænseværdi. Floes har fået etableret en forbindelse til Uggelhuse Vandværk, som nu leverer rent vand til de 23 berørte husstande. Det er sket som led i fremskyndelsen af en i forvejen planlagt renovering af ledningsnettet.
randers.dk, 02.07.2025

Struer Kommunes grønne omlægning: Landmænd lokkes med milliarder
Viljen fejler ikke noget, når det handler om at være del af Danmarkshistoriens største genopretning af naturen. For hvor der er kompensation, er der en vej.
Folkebladet Lemvig, 01.07.25

Plan for skovrejsning er klar: Borgere inviteres til møde
Om få år bliver et stort område mellem Svendborg og Skårup efter planen dækket af grønne trækroner og snoede stier. I foråret 2027 begynder anlæggelsen af Holmdrup Skov og Skårup Skov – to nye skove, der samlet dækker 114 hektar.
Fyens Stiftstidende, 01.07.25

Vandværk frygter jordudlægning vil forurene drikkevandet
Gribskov Kommune sætter dog ikke ind, da der ifølge kommunens vurdering ikke er tale om forurenet jord.
CleanTechWatch, 30.06.25

Skovrejsning ved Randers: Landmand omdanner marker til klimavenlig skov
En griseproducent uden for Randers har plantet skov på sine marker for at hjælpe klimaet og skabe værdi. Projektet viser, hvordan skovrejsning kan kombinere miljøhensyn med økonomisk fornuft på mindre produktiv landbrugsjord.
Fjordavisen.nu, 30.06.25

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift
Et nyt anlæg til opsamling og anvendelse af regnvand i industrien er netop sat i drift som det første i Danmark. Anlægget er blevet til som et pilotprojekt i et samarbejde mellem Holbæk Kommune, forsyningsselskabet Fors A/S, Teknologisk Institut og Elis A/S i Holbæk.
Ritzau.dk, 30.06.25

Hverdagsprodukt kan indeholde langt mere mikroplast end plastikflasken – her er årsagen
En ny undersøgelse afslører, at mikroplast ikke nødvendigvis gemmer sig, hvor man forventer det. Det mest forurenede sted peger på en overraskende kilde.
Illustreret Videnskab, 30.06.25

De fik uran i vandet: Haner åbnede for ny løsning
Uggelhuse Vandværk træder til med rent vand til påvirkede husstande.
dinavis.dk, 28.06.25

Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag.
danva.dk, 27.06.25

Salget af de mest problematiske pesticider er steget markant
‘Et alvorligt problem,’«’ erkender minister. Målet er, at salget af en række pesticider, der blandt andet mistænkes for at være kræftfremkaldende, skal halveres i EU. I Danmark er salget tværtimod steget.
Information, 29.06.25

Nyt fællesvandværk ser dagens lys på Midtals
MidtAlsVand a.m.b.a. er 1. juli en realitet. Det skal fremover levere vand til forbrugerne fra de fire gamle vandværker i området Fynshav, Asserballe, Hundslev og Frederiksgård-Helved.
Ugeavisen Sønderborg, d. 22.06.25

Opfordring fra forsyning: – Spar på vandet
Spar på vandet. Sådan lyder opfordringen fra Vordingborg Forsyning, som altså opfordrer borgere i Vordingborg-området til at holde igen med at bruge vand.
TV2 ØST, d. 21.06.25

Forsyningers talerør vil arbejde tættere sammen: “Det handler om interessevaretagelse ind mod Christiansborg”
For at øge sin politiske gennemslagskraft har Danva, Cirkulær og Dansk Fjernvarme vedtaget at arbejde videre med planer om et tættere samarbejde. En fusion kan komme på tale, siger affaldsformand.
CleantechWatch, d. 20.06.25

Her er beredskabsministerens nye ekspertpanel
Ekspertpanelet skal rådgive regeringen om behovet for ny lovgivning på beredskabsområdet, herunder arbejdet med at afbøde ekstreme vejrhændelser.
CleantechWatch, d. 20.06.25

Google bruger fortsat millioner liter drikkevand til nedkøling af datacenter i Fredericia
Techkæmpens tidligere udmeldte planer om at bruge renset spildevand står hen i det uvisse. Samtidig ventes Googles vandforbrug i Danmark med nye udvidelser at stige markant.
CleantechWatch, d. 19.06.25

Regeringen vågner så småt op omkring forurenet jord – men drikkevandet er ikke sikret endnu
Oven på sagen om Smidstrup Vandværk lader det til, at miljøministeren så småt er ved at vågne op til udfordringerne om forurenet jord, men regeringens forslag om et it-system, som skal spore jorden, er langt fra nok, skriver Lise Lotte Toft, direktør i Danske Vandværker.
Watertech, d. 18.06.25

Norge: Hver tredje liter drikkevand forsvinder i lækager
Knap en tredjedel af det drikkeklare vand i Norge går tabt, før det når ud til forbrugerne. Det svarer til over 100 liter vand per person, hver dag.
WaterTech, d. 18.06.25

Grønne ministerier skal spare trecifret millionbeløb på administration
Miljøministeriet og Trepartsministeriet skal tilsammen spare mere end 200 millioner kroner på administration frem mod 2030. Det svarer isoleret set til at fjerne 182 årsværk.
Altinget Miljø, d. 18.06.25

Dansk jords dårlige tilstand skader drikkevandet: Nye EU-regler vil gøre jorden sundere
Overvågning og oplysning skal være nøglen til at genoprette de europæiske jorders tilstand. I øjeblikket går det kun tilbage.
Watertech, d. 17.06.25

Debat: Cittaslow og kampen for rent drikkevand
Svendborg: På debatten “Drikkevandet må ikke drukne” ved årets Folkemøde 2025 på Bornholm mødte jeg Jan Andersen, byrådsmedlem i Mariagerfjord – Danmarks anden Cittaslow-kommune – og landsformand for Danske Vandværker.
Fyns Amts Avis, d. 16.06.25

Danske Vandværker efterlyser drikkevand i grøn trepart: “Ikke nogen grund til at vente”
FOLKEMØDET 2025: Ny direktør i Danske Vandværker ser gode takter fra EU, men mener at drikkevandsfokus halter på hjemmefronten.
CleantechWatch, d. 13.06.25

Se kortet: Forbrug af PFAS-pesticider sætter ny rekord
Brugen af PFAS-pesticider er steget til et rekordhøjt niveau. De bruges bl.a. ved dyrkning af kartofler og korn, men udgør en trussel mod drikkevandet. Se, hvor meget der er indberettet i din kommune.
Danmarks Naturfredningsforening, d. 11.06.25

Jan Hansens lille vandværk blev ramt af russiske hackere: »Det var helt kuk-kuk«
To nætter i træk angreb den prorussiske hackergruppe Z Pentest et lille vandværk syd for Køge. Nu vil myndighederne øge beskyttelsen af danske vandværker mod den russiske cybertrussel.
Politiken, d. 06.06.25

Omfattende plan skal bekæmpe tørke og oversvømmelse i Europa. Men EU-Kommissionen vil ikke forpligte landene til noget
Der er utallige problemer med vandet i Europa. Nogle steder er der for lidt, andre steder for meget – og mange steder er det forurenet. En samlet strategi skal komme problemerne til livs.
Altinget Miljø, d. 05.06.25

Region Sjælland står klar til PFAS-indsats i Tune – venter stadig på statslig afklaring
Trods vedtagelsen af en national PFAS-handlingsplan for ét år siden er det stadig ikke muligt at søge om midler til oprensning. Derfor står Region Sjælland nu klar til selv at handle for fortsat at sikre rent drikkevand til borgerne i Tune, hvor et af landets hårdest ramte vandværker ligger.
Via Ritzau – Pressemeddelelse fra Region Sjælland, d. 03.06.25

Direktør i kritik af myndighederne: Det er for nemt at snyde med jordprøver
Laboratorievirksomheden Eurofins vil gøre det sværere at manipulere med rapporter i sager om jordflytning, men direktør kalder på handling fra myndighederne.
DK Nyt, d. 02.06.25

“Det her er en bombe”: Nye tal viser, at der bruges alt for meget gødning på markerne
En gennemgang af 1.000 marker viser, at næsten hver tredje får mere gødning, end planterne har brug for, og at samfundet vil tjene på at skære forbruget markant. Nye regler er på vej, siger minister.
Politiken, d. 01.06.25