Gå til indhold

Boris Vandværk er i mål med LER 2.0

Borris Vandværk er i mål med overgangen til LER 2.0, der skal bane vejen for hurtigere udlevering af ledningsoplysninger.

Læs Vandposten om LER 2.0 fra marts 2022

Den 1. juli 2023 skal ledningsejere kunne udlevere oplysninger langt hurtigere end i dag. Efter deadlinen træder et sæt nye regler i kraft, hvilket betyder, at ledningsejerne blot har 2 timer til at udlevere oplysningerne, og det skal ske i et fast digitalt format.

Hos Borris Vandværk har de været i mål med overgangen til LER 2.0 siden november 2021. Blandt bestyrelsens medlemmer var der bred enighed om, at vandværket skulle udøve rettidig omhu, og de valgte derfor at starte overgangen til det nye LER 2.0-format hurtigst muligt, selvom der fortsat er tid at løbe på.

“Man kan lige så godt komme i gang med LER 2.0 i god tid, inden de nye krav træder i kraft. For os har det været en rimelig smertefri overgang, men som med så meget andet, er det ikke noget man bare lige gør med et fingerknips. Det tager sin tid, og derfor er det en god idé at komme i gang i god tid. Særligt hvis man ikke allerede har digitaliseret ledningsoplysninger, kan det være en tidskrævende omstilling”, fortæller Jørgen Klynge, der sidder i vandværkets bestyrelse.

Store gevinster ved LER 2.0

Moderniseringen af Ledningsejerregistret har til formål at lette administrative byrder og reducere risikoen for graveskader, men hos Borris Vandværk glæder de sig over, at det derudover også har været en god forretning for dem.

“Inden overgangen til LER 2.0 havde vi en ingeniør til at håndtere vores graveforespørgsler. Nu udleveres vores ledningsoplysninger automatisk og dermed får vi en økonomisk besparelse. Det er derfor ikke kun blevet hurtigere og mere sikkert, men også billigere. Vi har nok ikke mange forespørgsler i forhold til så mange andre, men det løber alligevel op, når man skal have hjælp udefra med sådan noget. Det slipper vi for med LER 2.0”, siger Jørgen Klynge.

Også Bjarke Korsager, stifter af it-virksomheden qLER, som hjalp Borris Vandværk godt i mål med overgangen til LER 2.0, ser mange fordele ved digitaliseringsløftet.

“For Borris Vandværk har der været en økonomisk besparelse, men for vandværker, der selv håndterer forespørgslerne, må det være en kæmpe lettelse at slippe for at udlevere ledningsoplysningerne manuelt. Det kan være meget tidskrævende at sidde og nørkle med ledningsoplysningerne for at finde de rigtige tegninger at sende videre til entreprenøren”, forklarer Bjarke Korsager.

“Med LER 2.0 får vandværkerne nu lettere adgang til data om ledningsnettet. Ligesom de vil opleve en bedre sikkerhed, når de får samlet deres ledningsoplysninger på én skærm og i ét format. I øjeblikket er der en risiko for, at ledningsoplysningerne skaber forvirring hos entreprenørerne, fordi tegningerne kan se meget forskellige ud. Med LER 2.0 bliver oplysningerne ensartede, og det bliver derfor langt mere utvetydigt, hvad man sender ud som vandværk. Det vil reducere antallet af graveskader betragteligt”, lyder det fra Bjarke Korsager.

Borris

Et trygt samarbejde

Bestyrelsen hos Borris Vandværk har været glade for qLERs løsning og automatiseringen, som deres såkaldte LER-robot tilbyder, men også samarbejdet med virksomheden har været en stor begrundelse for den succesfulde overgang.

“Da vi valgte leverandør, kiggede vi på, hvem der matchede vores budget og behov som lille vandværk. Vi har været glade for samarbejdet med qLER, fordi de har været meget lydhøre overfor vores ønsker. For eksempel tog de godt imod vores forslag om, hvordan tegningerne kunne forbedres. Som det er nu, kan man ikke se, om det er en almindelig stophane, eller om det er en hovedstophane. Der er bare markeret, at der er noget, og så skal du læse dig til, om det er en skyllevandsventil, hovedstophane eller almindelig stophane ind til en forbruger. Det ønske er qLER gået videre til Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering med, så de nu arbejder på, at få det lavet i farver for at gøre det nemmere at få et overblik over tegningerne”, forklarer Jørgen Klynge.

Udgivet 28. mar. 2022