BNBO: Hvor langt er vi nået?
BNBO-aftaler skulle ifølge den politiske aftale fra 2019 være gennemført og afsluttet med udgangen af 2022.
Seneste status per 8. december (med afsæt i kommunernes indberetning til Miljøstyrelsen) kan ses i tabellen herunder. Når vi sammenligner tallene fra Miljøstyrelsens seneste opgørelse af status fra den 27. oktober 2022, er tallet med aftaler tilbudt og indsats gennemført steget med 15 stk. i begge kategorier. 84 BNBO mangler fortsat en risikovurdering.
Kommunerne indberetter ikke nødvendigvis tal til databasen dagligt, derfor er denne opgørelse det bedste bud på en status.
I sekretariatet oplever vi, at der fuld gang i forhandlingerne, og derfor ved vi også, at tallene her ikke afspejler virkeligheden.
Langt de fleste BNBO er blevet risikovurderet, og derfor er det vigtigste lige nu at fokusere på fremdriften ud fra de BNBO’er, der er blevet vurderet til at en indsats er nødvendig.
I Danske Vandværker har vi derfor udarbejdet et Danmarkskort, som udelukkende fokuserer på fremdriften.
Kortet viser kommunernes fremdrift i procent. Fremdriften er et udtryk for kommunernes indberetninger af BNBO, hvor en indsats er vurderet nødvendig, og ud fra hvor mange BNBO der er tilbudt eller indgået aftaler på.
Vi kan samlet set konstatere, at der på landsplan, i cirka 24 procent er blevet tilbudt aftaler, og at der for cirka 6 procent er blevet indgået aftaler om ingen erhvervsmæssig anvendelse af pesticider.
Dermed er der stadig cirka 71 procent (eller 2.094 stk.) BNBO’er der mangler at blive tilbudt en aftale, og cirka 94 procent (eller 2.791 stk.), der mangler at blive indgået en endelig aftale om ingen erhvervsmæssig anvendelse af pesticider.
I sekretariatet sidder vi klar til at hjælpe jer med BNBO-spørgsmål, så tøv ikke med at ringe eller skrive til os, hvis I har brug for hjælp.