Gå til indhold

BNBO-arbejdet er svært og krævende, men ikke umuligt

Leder af Ole Wiil bragt i Vandposten, marts 2022. Tal med status på BNBO er opdateret 16. maj 2022. 

Arbejdet med at indgå frivillige aftaler med lodsejerne i de boringsnære beskyttelsesområder er ikke altid en dans på roser. Det kræver forberedelse og kan for nogle også være svært, fordi det er en ny og uvant opgave.     

Resten af 2022 har vi en unik mulighed for at bringe et eller flere forskellige virkemidler i spil. Den mulighed skal vi gribe, for når rådhusklokkerne ringer det nye år – 2023 – ind, forsvinder fleksibiliteten, og rådighedsindskrænkning vil reelt være det eneste virkemiddel, der kan bringes i spil.   

Kære venner: Kom nu. Træk i arbejdstøjet. Brug de tiltag, som foreningen tilbyder. Jeg mener, at paletten er tilstrækkelig bred, og at du kan finde rådgivning, værktøjer og kurser, der kan hjælpe dig videre med de specielle spørgsmål, du måtte have i BNBO-arbejdet.    

Hvordan går BNBO-arbejdet?  

Måske er du allerede blevet ringet op af en af sekretariatets rådgivere? Ellers vil du få et kald. Vi vil nemlig høre, hvordan det går med BNBO-arbejdet på dit vandværk, og om der er noget vi kan hjælpe med. 

Totalt er der cirka 1.500 BNBO`er knyttet til vandværker i vores medlemskreds. I skrivende stund har vi talt med ca. 570 medlemmer, og ved vi at det flere steder går fint med BNBO arbejdet. Kommunerne støtter op om BNBO-arbejdet og i Danske vandværkers løbende dialog med landboorganisationerne fremgår det, at de berørte lodsejere har stor interesse i at indgå frivillige BNBO-aftaler. Det er vigtigt, at der er vilje til at samarbejde om at finde gode løsninger.

Hvad vi har kendskab til på nuværende tidspunkt, er der indgået 86 aftaler i BNBO, fordelt på 43 vandværker og i 37 BNBO`er, fordelt på 24 vandværker, er lodsejere tilbudt en aftale. På 122 vandværker er der forhandlinger i gang og I 9 BNBO`er, fordelt på fire vandværker, har det ikke været muligt at indgå en aftale med lodsejer. På 311 vandværker er det forberedende BNBO-arbejde i gang og 76 vandværker afventer på nuværende tidspunkt en genberegning af deres BNBO`er.

Ministeren vil i mål  

Miljøministeren er langt fra begejstret for den træghed, der ses visse steder i landet. Derfor har hun taget initiativ til at der udarbejdes en samlet plan for at komme i mål. Foreløbig ved vi med sikkerhed, at der arrangeres fem regionale stormøder i løbet af marts og april. Formålet er, at vandværker og lodsejere samt deres organisationer kan mødes til en peptalk og vejledning til at komme enten i gang eller videre med BNBO-arbejdet. Men vi må forvente, at ministeren i den samlede plan, skruer bissen på. Inden sommerferien vil der være en ny national status på arbejdet, hvor der også vil blive taget stilling til initiativer, hvis der stadig ikke er nok fremdrift på at indgå aftaler. 

Derfor gentager jeg min opfordring: Kom nu venner, det er nu vi har muligheden for at indgå fleksible aftaler. Det er lidt ligesom i eventyret om Askepot, hvor guldkareten ved midnatstid, ved indgangen til 2023, forvandles til et græskar. 

Udgivet 16. maj. 2022