Skov, natur og lavbund til grundvandsbeskyttelse
Vil du vide mere om muligheden – heriblandt støttemuligheder – for at rejse skov og skabe andre naturtyper på jeres BNBO eller større områder til grundvandsbeskyttelse, så deltag på dette webinar.
Der er større og større opmærksomhed på grundvandsbeskyttelse og etablering af natur og skov, og med den grønne trepart kommer der endnu mere fokus på etablering af skov og åben natur.
Der er stor interesse for at etablere skov i forbindelse med grundvandsbeskyttelse, men det er vigtigt at vurdere hvilken naturtype, der er den rette at etablere på det givne areal. Derfor vil det være en fordel at få mere viden om de muligheder, der findes, inden beslutningen træffes.
Der findes i dag en række støttemuligheder som vandværkerne kan gøre brug af, når de gerne vil beskytte grundvandet. Dernæst er der et utal af støttemuligheder til at tage landbrugsjord ud af drift, og det kan være svært at overskue for menigmand.
På webinaret præsenteres du for flere forskellige løsninger og muligheder fra forskellige virksomheder og rådgivere. Du vil også høre om en case, hvor et vandværk og en borgerforening gik sammen og rejste skov for at beskytte deres grundvand.
Med dette webinar vil du vende hjem med inputs og inspiration til at komme i gang med at beskytte jeres grundvand.
Udbytte
Webinaret giver dig indblik i støttemuligheder for skovrejsning og lavbundsarealer, og hvilken naturtype, der kan overvejes.
Målgruppe
Webinaret henvender sig til vandværker, der overvejer skovrejsning eller anden naturtype til grundvandsbeskyttelse.
Indhold
På webinaret vil du kunne høre følgende oplæg:
Kl. 16.35-16.45: Highlights fra Danske Vandværkers notat om skov til grundvandsbeskyttelse ved Tue Kofod
Skovrejsning er et komplekst, men væsentligt virkemiddel i bestræbelserne på at beskytte og forbedre grundvandskvaliteten samtidig med, at det bidrager til Danmarks overordnede klimamål. Danske Vandværker har på baggrund af dokumentation fra flere steder udarbejdet et notat, der understreger, at mens skovrejsning har potentielle fordele, såsom lagring af CO2 og forbedring af biodiversitet, indebærer det også visse risici og udfordringer, især relateret til ændringer i grundvandsdannelsen og mulig forsuring af jordbund.
Den korrekte implementering af skovrejsningsprojekter kræver en omhyggelig overvejelse af valg af træart og lokation baseret på hydrologiske, geologiske og klimamæssige forhold. Ligeledes skal der tages hensyn til eksisterende landbrugsaktiviteter og jordbundsforhold.
Kl. 16.45-17.00: Vandværk og foreningen Skovgro – når interesser går hånd i hånd ved Lotte Rømer Grove
Foreningen Skovgro planter træer i fællesskab, hvor drikkevandet er truet. Dermed deler foreningen interesse med vandværker, der f.eks. kan have behov for at sikre beskyttelse af vandboringer. Forperson Lotte Rømer Grove fortæller om konkrete cases med Nyrup Vandværk og Fors, hvor foreningen og vandforsyningerne har samarbejdet om at rejse skov, og om hvordan samarbejderne er kommet i gang og parterne kan bidrage til realisering af hver parts mål.
Kl. 17.00-17.15: Region Sjællands fondskontor ved Lotte Sivertsen
Som mindre aktør, kan det være en stor udfordring at igangsætte og gennemføre udviklingsprojekter – eller at finde de rette samarbejdspartnere og sikre finansiering til projektaktiviteter.
Region Sjællands Fondskontor er parate med vejledning og sparring til foreninger og institutioner, der vil fundraise til projekter i region Sjællands geografi. Derudover er der landsdækkende puljer som kan søges i forbindelse med grundvandsbeskyttelse og eksempelvis skovrejsning eller udtagning af lavbundsjorde. Dette vil Lotte også fortælle om.
Region Sjællands Fondskontor hjælper og rådgivninger i at udvikle projekter og fundraise til projekter og indsatser, der ligger i Region Sjællands geografi. De projekter, som fondskontoret rådgiver skal understøtte regional udvikling eller sundhed. Region Sjælland arbejder med at sikre rent drikkevand til borgerne i geografien og derfor hjælper Fondskontoret også på det område.
Kl. 17.15-17.35: Growing Trees Network ved Lars Heiselberg
Growing Trees Network bistod i 2013 Aarhus Kommune og Aarhus Vand med at rejse den første Folkeskov over et vigtigt grundvands magasin i Beder-Malling. Vi satte os selv i verden som skovrejsnings NGO for at rejse nye Folkeskove løftende i flok hvor alle kunne bidrage med donerede træer for at skabe kvantespring for beskyttelsen af fremtidens rene drikkevand. 150 Folkeskove er nu flot rejst med virksomheder og danskernes donationer med penge til træer, plantet i samarbejde med Kommuner, Vandværker, Naturstyrelsen, Kirker og private lodsejere. Vores oplæg til jer omhandler hvordan vi kan samarbejde om at samskabe en lokal rekreative perle med et stort lokalt ejerskab, hvor jeres nye skov hjælper til at beskytte jeres grundvandsmagasin, og samtidigt gør det synligt hvorfor brug af sprøjtegift hjemme i haven kan skade lokalsamfundets rene drikkevand på sigt.
Kl. 17.35-18.00: Klimaskovfonden – Støtte til skov og lavbund ved Poul Erik Lauridsen
Klimaskovfonden giver støtte til at rejse skov eller udtage lavbundjorder og prioriterer lægger særlig vægt på at rejse skov, hvor der er drikkevandsinteresser. Fonden har 144 projekter i gang over hele landet hos kommuner, private lodsejere, kirker og vandværker og udover klimaeffekt er skovene med til at beskytte drikkevand, forbedre vandmiljø, skabe bedre vilkår for biodiversitet og give lokalsamfundet nye muligheder for at nyde naturen. Skovene pålægges fredskovspligt og der plantes varierede løv- og nåleskove med mange træ- og buskarter, så de er robuste overfor fremtidens klimaudfordringer.
Direktør Poul Erik Lauridsen fortæller, hvordan man kommer i gang med et projekt og hvordan man får støtte fra Klimaskovfonden.
Kl. 18.00-18.15: Den Danske Naturfond ved Frederik Møller
Den Danske Naturfond arbejder for at forbedre forholdene for biodiversiteten, vandmiljøet og de rekreative muligheder for befolkningen. Den Danske Naturfond sikrer mere plads til naturen i hele landet ved at købe jord, hvor vi genopretter naturen, plejer den og sikrer den for altid. Alle opkøb sker gennem frivillige aftaler med private lodsejere. Naturfondens arealer lægges ud til varig natur, som dermed også gavner grundvandet. Naturfonden arbejder primært med store, sammenhængende naturområder, hvor Naturfonden selv erhverver jord, evt. i samarbejde med andre. Samtidig uddeler Naturfonden midler til mindre private naturprojekter, hvor Naturfonden ikke selv ejer jord.
Biolog Frederik Møller kommer og fortæller om, hvad Naturfonden laver, og hvordan vandværker kunne tænke i samarbejder med fonden.
KL. 18.15-18.30 – Opfølgende spørgsmål
Relaterede emner
Vi gør opmærksom på, at der i forbindelse med webinaret kan blive optaget video til brug for Danske Vandværkers kommunikationskanaler. Ved tilmelding samtykkes til deltagelse i dette.
Det er en rigtig god idé at se vores webinarer sammen med resten af vandværkets bestyrelse, men HUSK at tilmelde alle, der deltager fra jeres vandværk. På den måde hjælper I os med at opretholde den lave pris på vores webinarer – til glæde for alle vores medlemmer – inklusiv jer selv.
Vi gør opmærksom på, at der i forbindelse med webinaret kan blive optaget video til brug for Danske Vandværkers kommunikationskanaler. Ved tilmelding samtykkes til deltagelse i dette.