Anbefaling: Analyser jeres vand og giv forbrugerne vished

Danske Vandværker opfordrer alle vandværker i områder, hvor der har været dyrket roer, løg og rødbeder, til straks at få lavet analyser af vandet for rester af sprøjtemidlet desphenyl-chloridazon.

Analyserne kan skabe vished, og samtidig skaber I tryghed hos jeres forbrugere.

 

Hvis der er rester af sprøjtemidlet, er det vigtigt, at I straks går i dialog med kommunen og sundhedsmyndighederne, for at få afklaret om det sikkert at drikke jeres vand på trods af mindre overskridelser.

 

Nu udvides liste over stoffer der måles for

Efter dagens møde i Miljøstyrelsens Vandpanel kommer desphenyl-chloridazon nu på listen over de sprøjtemidler, som vandværker automatisk skal måle. Indtil Miljøstyrelsen har opdateret listen, opfordrer Danske Vandværker til, at I frivilligt analyserer for om sprøjtemidlet findes i netop jeres vand.

 

Strenge grænseværdier

I Danmark bruger vi grundvand uden at rense for miljøskadelige stoffer. Derfor har vi de strenge grænseværdier, og det skal vi blive ved med. Sprøjtemidlet chloridazon har derfor været forbudt i Danmark de seneste 20 år, fordi det udvasker til grundvandet. Stoffet er ellers ikke kendt for at være sundhedsskadeligt i små mængder.

 

På møde i Miljøstyrelsen fik vi oplyst, at der er fundet rester af stoffet flere steder, end man hidtil har troet. Derfor er det vigtigt, at vi nu får afklaret om alle relevante sprøjtemidler er på listen over de stoffer, der skal måles for.

 

Det arbejde deltager vi i.

 

 

 

Vil du vide mere?

Direktør

 

Allan Weirup

 

Tlf. 40 20 92 42

Publiceringsdato: 31/08 2017