Vandværker er på langt sigt et sandsynligt mål for cyberangreb

Forsvarets Efterretningstjeneste udpeger i deres Efterretningsmæssige Risikovurdering 2015 cyberangreb på forsyningen som el, vand og varme som en sandsynlig trussel imod sikkerheden i Danmark.

Forsvarets Efterretningstjeneste forventer, at konflikter fremover også vil blive udkæmpet via internettet og de ser, at flere stater forbereder sig til at lave angreb via internettet.

 

Det er i sagens natur særligt vandværkernes IT-baserede løsninger, der er følsomme overfor cyber-angreb. Derfor er det vigtigt, at alle vandværkerne altid har helt styr på IT-sikkerheden. Information, som umiddelbart virker uinteressant for andre end vandværket selv, kan bruges som en del af konflikt imod os.

 

 

Vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste er, at trusler om cyber-angreb mod Danmark fra for eksempel IS er usandsynlig på kort og mellemlang sigt. Men vurderingen er også, at konflikterne rykker ind på internettet og tager sigte på vores infrastruktur. I dag er det sandsynligt, at vi kan se

simple angreb, hvor man for eksempel overbelaster et system, hjemmeside eller en funktion.

 

Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste er der endnu ikke set angreb af sådan karakter i Danmark.

 

Danske Vandværker samarbejder allerede med Forsvarets Efterretningstjenestes GovCERT, der i tilfælde om trusler mod danske vandværker, retter de henvendelse til vandværkerne gennem Danske Vandværker.

 

Se TV-avisens indslag, hvor direktør Allan Weirup udtaler sig

 

Læs selv hele rapporten fra Forsvarets Efterretningstjeneste her