Synspunkt: Massivt salg af ulovlige pesticider

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at tæt på halvdelen af landets forhandlere og importører af pesticider overtræder regler for opbevaring og salg.

Ulovlige udenlandske pesticider, opbevaring af giftige pesticider uden for giftrum, utætte emballager, brudte pakninger og salg af pesticider, der ikke længere må sælges i Danmark. Det er nogle af de lovovertrædelser, Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion er stødt på ved den seneste kontrol. 

I Danske Vandværker er vi helt enige med miljø– og fødevareminister Esben Lunde Larsen, når han siger, at det ikke er godt nok. For selvfølgelig skal der være styr på import, salg og opbevaring af bekæmpelsesmidler.

”Vi ser naturligvis helst, at ingen bruger sprøjtegift til at bekæmpe ukrudt, for det er skadeligt for vores grundvand. Men vil folk absolut bruge kemi, så må de altså kunne stole på, at det, de køber, lever op til reglerne. Det er vigtigt, at forbrugerne ikke bliver snydt”, understreger Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejde i Danske Vandværker.

De mange overtrædelser viser, at der i høj grad er plads til forbedring hos forhandlere og importører, og derfor glæder det Danske Vandværker, at emnet bliver et element i forhandlingerne om en ny pesticidstrategi.

Fakta fra Miljøstyrelsens kontrolbesøg: 5 virksomheder meldt til politiet
42 ud af 93 besøgte virksomheder levede ikke op til reglerne for korrekt opbevaring og salg af pesticider. 30 af forhandlerne havde pesticider på hylderne, som ikke mere må sælges, fordi godkendelsen er ændret eller udløbet.